Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňová reforma může do USA přinést dva biliony dolarů

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Ženeva - Americké podniky by v důsledku daňové reformy prezidenta Donalda Trumpa mohly převést do Spojených států téměř dva biliony dolarů (zhruba 40 bilionů Kč).

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Trumpova reforma umožňuje firmám přesunout peníze ze zahraničí při snížených daňových sazbách. Řada velkých amerických podniků na takovou daňovou úlevu dlouhou dobu čekala a peníze vydělané v zahraničí držela mimo Spojené státy.

Americký technologický gigant Apple již minulý měsíc například oznámil, že v důsledku daňové reformy převede do USA zhruba čtvrt bilionu dolarů, které doposud držel v zahraničí. Firma zároveň slíbila, že v USA během příštích pěti let investuje 350 miliard dolarů a vytvoří 20.000 pracovních míst.

Témata:  USA daně USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy