Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Rusku klesla na rekordní minimum

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva - Meziroční míra inflace v Rusku se v lednu snížila na rekordní minimum 2,2 procenta z prosincových 2,5 procenta. Vyplývá to z dnešní zprávy ruského statistického úřadu.

Pokles inflace poskytuje ruské centrální bance větší prostor k podpoře ekonomiky snižováním úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.

Ruská inflace se v uplynulých letech dostala na dvouciferné úrovně, a to zejména v důsledku oslabení rublu, za kterým stály klesající ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Na začátku roku 2015 se inflace pohybovala kolem 17 procent. V úvodu loňského roku již ale činila pouze pět procent a během roku se dostala pod čtyřprocentní cíl ruské centrální banky.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že spotřebitelské ceny v Rusku vykážou za leden meziroční nárůst o 2,3 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny zvýšily o 0,3 procenta po prosincovém nárůstu o 0,4 procenta.

Témata:  Rusko ekonomika inflace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy