Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude atraktivnější pro investory, říká ministerstvo

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje novelu, která by měla přilákal do Česka velké investory. Podpora se má zvýšit hlavně u miliardových nabídek.

Systém investičních pobídek by měl být více konkurenceschopný vůči okolním státům, aby investoři nepreferovali Slovensko, Polsko či Maďarsko.

"Navýšení dotačního elementu podpory by nemělo být dostupné pro všechny potenciální investory, ale pouze pro investiční akce mimořádného rozsahu, tj. významné investice (v řádu miliard i několika desítek miliard korun), které se na území ČR zavážou vytvořit alespoň 1200 nových pracovních míst," uvádí analýza MPO, kterou dostala pro informaci tento týden vláda.

Poskytnutí této podpory má i nadále podléhat schválení vládou. Zvláštní systém podpory projektů velkého významu funguje podle MPO i na Slovensku, v Polsku nebo Maďarsku.

Dalším důvodem novelizace je snaha o nalezení systémového řešení v případech velkého hromadného propouštění.

Současná legislativa počítá s veřejnou podporou pro investory ve formě převodu pozemků včetně související infrastruktury za zvýhodněnou cenu, která však byla ze strany Evropské komise označena za netransparentní. Podle MPO je proto nutné ji ze systému investičních pobídek vyloučit.

Od července 2014 je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory snížena ze 40 na 25 procent. "Tím se získávání investic v ČR stalo obtížnějším proti našim přímým konkurentům, kterými jsou především Polsko, Slovensko a Maďarsko," uvedl v únoru ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Státní agentura CzechInvest loni zprostředkovala v Česku 106 nových investičních projektů v hodnotě téměř 45 miliard korun. Je to téměř o polovinu meziročně méně.

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky investice Jan Mládek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy