Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský Gazprom díky mrazům v Evropě překonal exportní rekordy

Zemní plyn
Zemní plyn
Foto: Pixmac

Moskva - Z mrazů, které trápí značnou část Evropy včetně Česká, má radost ruský Gazprom. Jen v sobotu putovalo do západní Evropy 655,2 milionu kubických metrů plynu. Podle agentury DPA s vysokou poptávkou roste i cena dodávek, hodnota 1000 kubických metrů plynu u rakouského Baumgartenu dnes činí 290 eur (zhruba 7300 korun). Ještě na začátku měsíce to přitom bylo 187 eur (asi 4700 korun).

Společnost minulý týden zaznamenala exportní rekordy hned čtyřikrát, v sobotu se přitom objem dodávek oproti předešlému dni zvýšil o 2,4 milionu kubických metrů. Výsledky podle agentury Interfax překvapily i vedení firmy.

"Nového rekordu jsme dosáhli v sobotu, tedy o víkendu, kdy poptávka zahraničních odběratelů dosahuje zpravidla týdenního minima,"cituje Interfax prohlášení Gazpromu.

S rekordními výsledky počítá vedení Gazpromu i tento týden, kdy teploty mají v západní Evropě i nadále klesat hluboko pod nulu.

Podle listu Kommersant ceny za plyn v porovnání se začátkem měsíce, kdy prodával Gazprom do Evropy 1000 kubických metrů plynu za přibližně 200 eur (asi 5000 korun), vyrostly zhruba o 30 procent. Spotová cena plynu britského dodavatele NBP nyní činí 336 eur (zhruba 8500 korun), nizozemského TTF 330 eur.

Témata:  Gazprom zemní plyn mráz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy