Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina vrací úder. Zabavuje majetek Gazpromu na svém území

Plyn
Plyn
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajina začala po vyhraném procesu u stockholmského arbitrážního soudu konfiskovat majetek ruského plynárenského giganta Gazprom na svém území.

Její úřady také hrozí, že si své nároky vymohou mezinárodní cestou, napsala agentura DPA.

"Gazprom musí respektovat rozhodnutí stockholmského arbitrážní soudu, stejně jako požadavky ukrajinských orgánů pro ochranu hospodářské soutěže a výroky ukrajinských soudů," uvedl dnes v Kyjevě předseda ukrajinské vlády Volodymyr Hrojsman.

Arbitrážní soud ruskému podniku nařídil, aby ukrajinské energetické firmě Naftogaz zaplatil za dodávky plynu na Ukrajinu přes 2,5 miliardy dolarů (zhruba 51 miliard Kč). Gazprom se proti jeho rozhodnutí odvolal. Do konce března chce podat ještě další odvolání, které se bude týkat problematiky tranzitu plynu. Minulý týden také oznámil, že okamžitě zahajuje proceduru výpovědi smlouvy s Naftogazem o dodávkách a tranzitu plynu.

Témata:  Ukrajina Gazprom zemní plyn

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy