Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vyšetřuje 30 organizací pro podezření ze zneužití dat

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britský úřad pro ochranu osobních údajů (ICO) vyšetřuje 30 organizací, včetně amerického gigantu Facebook, v souvislosti se zneužíváním osobních údajů uživatelů internetových sociálních sítí pro politické účely.

"V rámci mého vyšetřování týkajícího se využití osobních údajů a analýzy dat politickými kampaněmi, stranami, sociálními sítěmi a dalšími komerčními subjekty vyšetřuje ICO 30 organizací, včetně Facebooku," uvedla šéfka ICO Elizabeth Denhamová. ICO podle ní zkoumá, jak byly údaje z facebooku shromažďovány a jak byly v praxi v rámci politického marketingu využívány.

Facebook dnes uvedl, že do nepovolaných rukou prostřednictvím vyhledávání osob pomocí e-mailu či telefonu se mohla dostat identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard jeho uživatelů.

Facebook se dostal do problémů již po březnovém zveřejnění informací o tom, že spolupracoval s poradenskou firmou Cambridge Analytica, která získala data okolo 87 milionů jeho uživatelů a mohla je využít například v prezidentské volební kampani v USA. Vyšetřovatelé ICO už navštívili kanceláře společnosti v březnu.

Témata:  Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy