Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regulace mobilních operátorů? Česko čeká na stanovisko eurokomise, zlevnit by mohlo volání i data

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Česko by mělo zhruba v polovině letošního roku dostat od Evropské komise stanovisko, zda může zavést regulaci tuzemského mobilního trhu. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) si od regulace slibuje snížení cen za mobilní služby, včetně mobilních dat, která patří k těm dražším v Evropě.

ČTÚ dal tento týden zapravdu antimonopolní úřad, který záměr regulovat trh s připomínkami podpořil.

Podle předsedy ČTÚ Jana Nováka ukázal v loňském roce tzv. test tří kritérií, že je v Česku nedostatečný prostor pro virtuální mobilní operátory, aby mohli ziskově podnikat v rámci smluv, které podepsali s klasickými mobilními operátory. "Je třeba říci, že budeme druhým státem v EU, který se vlastně snaží regulovat mobilní trh, takže z tohoto pohledu je zájem EU očekávaný," uvedl Novák v dnešních Otázkách Václava Moravce. Jediný, kdo mobilní trh v Evropě reguluje, je Kypr.

Ceny za mobilní služby v ČR jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Spotřeba dat na jednu SIM kartu se přesto loni zvýšila z průměrně 800 MB za měsíc na 1400 MB. Podle náměstka ministra průmyslu Ondřeje Malého brání ještě větší spotřebě současná nabídka datových balíčků operátory, v jejichž případě se spotřebitelé bojí, že je vyčerpají a budou muset platit za navýšení objemu dat.

Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda operátoři v posledním roce rozšířili nabídky. Již nenabízejí jen standardních 1,5 GB dat měsíčně, ale i balíčky se třemi nebo šesti GB. 

ČTÚ tuzemský trh testoval už předloni na jaře a tehdy mu vyšlo, že regulaci nepotřebuje. Loni do testu zahrnul i vysokorychlostní datové mobilní sítě LTE a vyšel mu opačný výsledek. Samotné LTE již regulaci podléhá na základě podmínek aukce kmitočtů pro tuto technologii z roku 2013.

Témata:  mobilní operátoři Český telekomunikační úřad ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy