Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrtina Čechů podle průzkumu vyzkoušela služby sdílené ekonomiky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Na 29 procent populace zná pojem sdílená ekonomika a přibližně čtvrtina alespoň nějakou tuto službu vyzkoušela. Své služby nebo majetek nyní touto formou nabízí osm procent lidí v ČR, dalších deset procent se na to chystá, vyplývá z posledního výzkumu společnosti Ipsos pro Českou asociaci sdílené ekonomiky mezi tisícovkou respondentů. Sdílená ekonomika spočívá v pronájmu, výměnách či sdílení majetku mezi lidmi.

Nejčastější služby, které si lidé s pojmem sdílená ekonomika spojují, jsou podle průzkumu pronájem bydlení (26 procent), taxi (13 procent), pronájem aut, dodávek a karavanů (11 procent), spolujízda (devět procent), půjčování nářadí a strojů (sedm procent), finanční půjčka (pět procent) a úklid, práce, hodinový manžel (pět procent).

Více než polovina lidí zná služby Zonky (74 procent) a Uber (62 procent). Mezi další relativně známé patří Airbnb (31 procent) a Liftago (23 procent). Následují BlaBlacar (17 procent), hlídačky.cz (16 procent), Taxify a Zavezu.cz (po 12 procentech). Na rozdíl od žen zná více mužů Uber a Airbanb, pro ženy je zase známější služba Hlídačky.

Liftago je oblíbené mezi svými uživateli, ale protože neporušuje žádná pravidla, široká veřejnost zatím o něm tolik neví, míní ředitel společnosti Ondřej Krátký. "Těší nás, že české značky mají u spotřebitelů tak dobrou pověst a věříme, že služby sdílené ekonomiky budou více využívány i nabízeny. To vidíme i na meziročním zdvojnásobení počtu poskytovatelů pronájmů bytů ve službě Flatio," doplnil zakladatel firmy Radim Rezek.

Lidé provozující služby sdílené ekonomiky nejčastěji pronajímají ubytování (35 procent), nabízejí takzvanou lidskou pomoc (31 procent) nebo půjčují finance (29 procent). Ti, kteří se takto podnikat teprve chystají, rovněž zvažují nejvíce pronájmy (33 procent).

"Nastupující generace mileniálů (od ročníku 1988) má diametrálně odlišný vztah k penězům a vlastnictví. Preferují sdílení vozidel proti koupi automobilu, cestování proti vybavení domu. Kvůli rostoucím cenám nemovitostí a zpřísňujícím se podmínkám pro získání hypotéky jsou trhem donuceni preferovat pronájem nemovitosti proti jejímu vlastnictví. Zároveň jsou velmi technicky zdatní, což napomáhá rychlému šíření nových aplikací pro sdílenou ekonomiku," řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Karel Kotoun.

Objem HDP plynoucí ze sdílené ekonomiky bude podle něj kontinuálně pokračovat ve zrychlujícím se růstu. Při tomto růstu je ovšem nutno efektivně regulovat dopady sdílené ekonomiky na daňový systém, penzijní systém a zároveň na růst cenové hladiny z důvodu multiplikace prostředníků v dodavatelských řetězcích, dodal.

Témata:  Češi ekonomika

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy