Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobré časy? Podle Evropské komise čeká EU i eurozónu letos růst o 2,3 procenta

graf
graf
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Brusel - Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie letos, přes mírný pokles na počátku roku, poroste o 2,3 procenta. Ve své pravidelné jarní makroekonomické předpovědi to uvedla Evropská komise. V roce 2019 ovšem výkon ekonomiky celého bloku i zemí s eurem zpomalí na procenta dvě kvůli rostoucím problémům v některých zemích i sektorech hospodářství, potřebě úprav měnové politiky a zpomalení světového obchodu.

"Evropa pokračuje v solidním růstu, což pomohlo dostat nezaměstnanost na desetileté minimum. Rostou investice a zlepšují se veřejné finance," komentoval dnes předpověď komisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Připomněl také snižující se deficit zemí eurozóny, který se dostal pod procento hrubého domácího produktu (HDP) a podle předpovědi by se v žádné ze zemí platících eurem neměl dostat nad 3,0 procenta HDP.

Pravidelná jarní prognóza EK tak potvrzuje čísla z předcházející zimní předpovědi, včetně údaje za loňský rok, kdy růst 2,4 procenta pro eurozónu i celou EU představoval desetileté maximum.

Pro rok 2019 komise stále počítá s Británií jako členem EU. Upozornila ale, že prognóza je kvůli brexitu, tedy odchodu Británie z bloku na jaře příštího roku, čistě technická, založená na předpokladu prodloužení stávající situace a nebere do úvahy zatím nejasné důsledky pokračujících jednání o podobě odchodu a následném přechodném období.

Hospodářský růst ostatních 27 unijních zemí pro rok 2019 komise předpokládá na úrovni 2,2 procenta. Pro Británii letos čeká růst 1,5 procenta a v roce 2019 zpomalení na 1,2 procenta.

Materiál ovšem také připomíná rostoucí rizika, která mohou rozbíhající se soukolí unijního hospodářství zadrhnout. Kolísání finančních trhů z posledních měsíců se podle komise může stát trvalejším jevem. Cyklické fiskální oživení v USA může sice krátkodobě růst podpořit, rizikem je však možné přehřátí ekonomiky a možnost rychlejšího než očekávaného růstu amerických úrokových sazeb.

Témata:  EU ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy