Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrola v Sapě: odhalili šest případů porušení zákona o EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Pražští celníci ve čtvrtek při 15 kontrolách vytipovaných objektů v tržnici Sapa v Libuši zjistili v šesti případech porušení zákona o evidenci tržeb. Jednu provozovnu celníci uzavřeli. ČTK to dnes sdělila mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu Ivana Kurková.

"Trhovci řádně nevystavili účtenku kupujícímu, nebyla zaslána datová zpráva nebo na stáncích a provozovnách chybělo informační oznámení o elektronické evidenci tržeb (EET). V některých případech neměli prodávající vůbec zažádáno o autentizační údaje," popsala mluvčí pochybení. Autentizační údaje podnikatelé potřebují pro zapojení do EET.

Do akce bylo nasazeno 22 celníků. K uzavření provozovny v Praze přistoupili popáté od začátku působení zákona o evidenci tržeb. Pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu platí elektronická evidence od loňského března, od prosince 2016 je povinná pro restaurace a ubytovací zařízení.

Celníci podle Kurkové při kontrolách také ověřují, zda prověřovaní podnikatelé nejsou v systému celníci správy jako dlužníci za pokuty nebo další přestupky. "Například v rámci včerejší (čtvrteční) kontroly se podařilo celníkům vymoci dlužnou částku tisíc korun," uvedla mluvčí.

Témata:  elektronická evidence tržeb celníci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy