Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Argentinská měna je v potížích, země musí zvyšovat úrokovou sazbu

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Argentina stupňuje boj proti slabému kurzu domácí měny a vysoké inflaci. Centrální banka proto dnes zvýšila základní úrokovou sazbu na 40 procent z předchozích 33,25 procenta. Ke zvýšení úroků tak za posledních osm dnů přistoupila už potřetí, naposledy to bylo ve čtvrtek.

Argentinské peso za poslední rok ztratilo zhruba čtvrtinu své hodnoty. Ve čtvrtek vůči americkému dolaru oslabilo o téměř osm procent, po dnešním zvýšení úroků však velkou část čtvrtečních ztrát smazalo.

Oslabování pesa odráží nedostatek důvěry investorů v třetí největší latinskoamerickou ekonomiku, která se potýká s jednou z nejvyšších inflací na světě. Centrální banka dnes uvedla, že bude nadále využívat veškerých svých nástrojů, aby letos dosáhla patnáctiprocentního inflačního cíle. V březnu ale ještě meziroční míra inflace přesahovala 25 procent.

Argentina v současné době provádí tržně orientované hospodářské reformy. Prezident Mauricio Macri slíbil ekonomiku normalizovat. Hospodářství této země se dlouhodobě potýká s problémy, napsala agentura Reuters.

Témata:  peníze ekonomika Argentina inflace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy