Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sousedé v krizi: Zadlužení Slováci hromadně vyhlašují osobní bankrot

Vlajka SR
Vlajka SR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Zjednodušení pravidel osobního bankrotu na Slovensku v minulém roce vedlo k výraznému nárůstu počtu obyvatel, kteří se tímto způsobem v zemi snaží zbavit vysokých dluhů. Zatímco dříve na pětimilionovém Slovensku soudy povolily konkurz spíše jen desítkám žadatelů měsíčně, od léta minulého roku každý měsíc zbankrotovaly již stovky osob. Vyplývá to z údajů slovenského ministerstva spravedlnosti a provozovatele úvěrových registrů CRIF - Slovak Credit Bureau.

Od loňského března Slováci již například nemusejí vlastnit majetek, aby mohli požádat o osobní bankrot, po kterém je soud zbaví až na výjimky všech dluhů. Odpadlo také povinné zkušební období, během kterého dlužník po prodeji majetku musel věřitelům ještě odvádět část ze svých příjmů.

Jen letos v dubnu zbankrotovalo na Slovensku 960 lidí, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje 25násobný nárůst. Novou právní úpravu osobních bankrotů využily již tisíce lidí.

Podle ministerstva spravedlnosti o bankrot žádají hlavně dlužníci, jejichž závazky přesahují 100.000 eur (2,5 milionu Kč), což odpovídá zhruba devítinásobku roční průměrné mzdy na Slovensku. Žadatelé o bankrot čelí obvykle desítkám exekucí. Jednou z podmínek vyhlášení osobního bankrotu na Slovensku je alespoň jedno exekuční řízení vůči dlužníkovi, kterému v procesu oddlužení pomáhá státní Centrum právní pomoci.

Slovenská centrální banka (NBS) dříve upozornila, že zadlužení Slováků je s ohledem na výkon ekonomiky země nejvyšší v regionu střední Evropy. NBS proto již prosadila opatření ke zpřísnění pravidel poskytování půjček a v této oblasti chystá nové kroky.

Většina lidí, kteří se na Slovensku rozhodli po osobní bankrot, se vydala cestou konkurzu. Při tomto způsobu je prodán dlužníkův majetek výměnou za smazání dluhů s výjimkou například dlužného výživného. Jinou možností bankrotu je úhrada části dluhů ve splátkách, při které dlužníkovi jeho majetek zůstane.

Témata:  Slovensko dluhy bankrot

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy