reklama

Nový zákon, který má podle představ velké koalice konzervativců z CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) začít platit v listopadu, počítá s tím, že nezřídka velmi nákladné soudní procesy za poškozené povedou sdružení na ochranu spotřebitele. V nich pak mohou stovky i tisíce spotřebitelů uplatnit svůj nárok.

"To neobyčejné na tom je, že spotřebitelky a spotřebitelé mohou nechat soudem bezplatně přezkoumat, jaké jsou šance na to, aby dostali náhradu. Procesní riziko přitom nenesou spotřebitelky a spotřebitelé, ale sdružení, které proces vede," uvedl poslanec za SPD Johannes Fechner, který se věnuje otázkám ochrany spotřebitele.

Podmínkou pro podání takzvané vzorové žaloby má být to, že sdružení na ochranu spotřebitele podrobně prozkoumá případy nejméně deseti postižených, a na jejich základě se pak obrátí na soud. Zároveň je nutné, aby se k takové žalobě, kterou mohou podávat jen některá sdružení, během dvou měsíců přidalo nejméně 50 postižených.

Soud může skončit buď vyrovnáním, nebo tradičním verdiktem. Ve druhém případě se pak sice spotřebitelé budou muset náhrady domáhat jednotlivě, soudy už ale budou vázány rozhodnutím ve vzorovém případu.

Vzorová žaloba, jejíhož zneužití se obávají někteří podnikatelé, se má používat především tehdy, kdy řadě spotřebitelů vznikla velmi podobná škoda. Týkat se tak může třeba nepovoleného zvýšení cen elektřiny, nepřípustných bankovních poplatků nebo také manipulací s emisemi.