Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika začíná zpomalovat

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Hospodářský růst Německa v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Důvodem jsou slabé výsledky zahraničního obchodu. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou dnes zveřejnil německý statistický úřad.

Zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) bylo nejslabší od třetího kvartálu 2016 a nedosáhlo ani na 0,4 procenta předpovídaných v průměru 34 analytiky v průzkumu agentury Reuters. Jejich odhady sahaly od 0,2 do 0,5 procenta.

Meziročně německé hospodářství zvolnilo v prvním čtvrtletí tempo na 1,6 procenta z 2,3 procenta v předchozích třech měsících.

Statistický úřad uvedl, že o růst HDP se zasloužila především domácí poptávka, hlavní brzdou byl zahraniční obchod.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2017 největší evropská ekonomika zpomalila tempo o 0,1 procentního bodu na 0,6 procenta. Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 2,2 procenta, což znamená nejrychlejší tempo od roku 2011.

Témata:  Německo ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy