Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi myslí na důchod, většina si spoří

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na 70 procent Čechů si na svůj důchod aktivně spoří. Z 90 procent k tomu využívají penzijního připojištění. Minimálně jednu půjčku má nyní 36 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat úvěrová společnost Profi Credit od agentury Nielsen Admosphere mezi 1200 respondenty.

Na sedm z deseti Čechů přistupuje ke svému stáři zodpovědně a nespoléhá se v jeho zajištění pouze na stát. Dopomáhá jim k tomu dobrá ekonomická situace a trvale rostoucí mzdy. Zdaleka nejoblíbenějším produktem je v tomto ohledu penzijní připojištění. Jako další produkty byly uváděny stavební spoření (21 procent), investiční životní pojištění (18 procent), kapitálové životní pojištění (17 procent) či ukládání peněz stranou (14 procent). Řada lidí tak kombinuje více forem najednou.

Se stabilní ekonomickou situací a zvyšující se platební morálkou klientů souvisí i rostoucí zájem o půjčky. Více než třetina respondentů připustila, že má i jinou půjčku než hypotéku na bydlení. Nejčastěji si lidé půjčují na vybavení domácnosti (36 procent), nákup automobilu (32 procent) a elektroniku (29 procent). Více než polovina dotázaných (57 procent) mají uzavřenou jen jednu půjčku. Na 29 procent jich má dvě půjčky a 14 procent má uzavřené tři a více půjček.

Na 18 procent Čechů v průzkumu přiznalo, že žije od výplaty k výplatě a ze svého příjmu nic neušetří. Právě tito občané si pak půjčují i na běžné výdaje (18 procent z těch, co mají půjčku) nebo dokonce splácení jiného úvěru (17 procent). Typickým žadatelem je svobodný jedinec ve věku 39 let. Nejčastějším dnem, kdy si lidé o úvěr žádají, je pondělí, uzavřela finanční analytička Petra Kodytková z Profi Creditu.

Témata:  důchody peníze Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy