Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Primátor Nitry měl zneužít pravomocí, RegioJet na něj podává trestní oznámení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Student Agency

Bratislava - RegioJet podal trestní oznámení na primátora slovenského města Nitra Jozefa Dvonče pro podezření ze zneužití pravomocí. Českého soukromého dopravce se ve sporu se slovenskou samosprávou zastalo i ministerstvo dopravy SR.

Dvonče se podle dopravce námitkami opakovaně snažil zabránit udělení licence RegioJetu na nedotovanou autobusovou linku z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice, kterou dopravce provozuje od minulého roku.

RegioJet se dostal do sporu již v roce 2014, kdy Bratislavský samosprávný kraj (BSK) jako příslušný úřad odmítl vydat dopravci povolení na vnitrostátní autobusovou linku. Důvodem byl zamítavý postoj právě města Nitra. Primátor Nitry Dvonč tento postoj tehdy zdůvodnil očekávaným zahuštěním dopravy ve městě a omezenou kapacitou autobusového nádraží ve městě z důvodu jeho rekonstrukce.

"Prokazatelně (Dvonč) postupoval klientelisticky ve shodě s konkurenčním dopravcem, jehož argumentaci převzal do svých stanovisek," uvedl RegioJet v tiskové zprávě.

Potřebnou licenci RegioJet mezitím získal od Banskobystrického kraje. Autobusy na zmiňovanou linku nasadil loni v únoru a nabídl levnější jízdné než konkurence, která krok českého dopravce následovala. RegioJet uvedl, že oddálení předpokládaného zahájení provozu linky způsobilo firmě škodu ve výši několika stovek tisíc eur.

Český dopravce si v reakci na postup slovenské samosprávy ohledně zmiňované licence objednal loni billboardy s nápisem ve slovenštině "Vítejte v kraji korupce a klientelismu". Na části poutačů bylo zmiňováno jméno Dvonče. Primátor Nitry pak neúspěšně usiloval o vydání předběžného opatření, kterým by soud nařídil billboardy odstranit.

Témata:  regiojet Slovensko Student Agency 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy