reklama

Za jakých okolností je optimální podnikat jako OSVČ?

Je výhodnější živnost nebo sro? Odpověď není jednoznačná. V první řadě se zaměříme na situace, kdy je vhodnější být osobou samostatně výdělečně činnou. Je jich hned několik.

1. Hodláte podnikat sami

Jestliže chcete být freelancerem anebo podnikat jakkoli pouze v jedné jediné osobě, pak vsaďte na OSVČ. Jedná se o mnohem lepší variantu pro každého, kdo hodlá pracovat na svém vlastním jménu a budování své značky, jež je s ním jakkoli spojená. Vaše know how takto nemusí znát nikdo jiný, vy budete vydělávat peníze a profitovat ze zisku. Podíly na firmě nebude nutné řešit.

2. Nemáte dostatek financí?

Jestliže nemáte na začátku nějaký extra kapitál, nevadí. Jako OSVČ můžete klidně začít. Stačí si pouze zařídit živnostenské oprávnění, jež aktuálně stojí 1000 korun. U společnosti s ručením omezeným bude poplatek několikanásobně vyšší, a to i tehdy, když chcete koupit ready made společnost. Ta už v podstatě vznikla za účelem následného prodeje dalším lidem, již chtějí začít svou podnikatelskou dráhu co možná nejrychleji a s minimálním vkladem.

3. Expresní podnikatelský start

Vydáte-li se na živnostenský úřad ve vaší obci, případně tam, kde vaše obec spadá, a zaregistrujete se, okamžitě vám mohou vydat výpis ze živnostenského rejstříku. Už v momentu odchodu ze živnostenského úřadu není problém začít řešit zakázky, případně přijímat objednávky. Založení společnosti s ručením omezeným může bez problémů trvat klidně i několik dní, případně měsíců. Mohou vám tak uniknout zakázky, jež pro vás budou fakticky nezbytné a mohou vás připravit o případný zisk a prestiž.

Kdy je výhodnější založit s.r.o.?

I u společnosti s ručením omezeným existuje hned několik předností. Založit se ji ale také vyplatí pouze v konkrétních situacích. Jaké to jsou, si popíšeme v následujících řádcích.

1. Absence ručení celým svým majetkem

Ač jsme si popsali hned několik předností OSVČ, počítat musíte s jedním velkým rizikem, a to s ručením kompletně celým svým majetkem. Jestliže se vám nebude dařit, dostanete se do problémů, jež vyřešíte úvěry. Pokud je nebudete schopni splácet, v sázce je veškeré vaše jmění. Nikterak rychlé zakládání s.r.o. je vykoupeno tím, že ručíte pouze do celkové výše vašeho podílu v dané firmě.

2. Vlastní brand zaručen

Hodláte budovat značku? Pak je s.r.o. vaší jasnou volbou. U podnikání jako OSVČ vystupujete pod svým vlastním jménem a alternativa budovat si svou firmu pod nějakým jménem. Vaše podnikání dostane úplně jiný rozměr. Zvolíte si ještě nejlepší virtuální sídlo firmy a budete mít o prestiž postaráno. Značka je nesmírně důležitá. Vždyť i takového Billa Gatese zná méně lidí, než je tomu v případě firmy Microsoft a jejích produktů.

3. Pokud myslíte do budoucnosti…

Jestliže počítáte s tím, že v budoucnosti budete podnikat ve větším a máte skutečně do posledního detailu promyšlený byznys plán, pak volte s.r.o. Přechod z OSVČ právě na toto uskupení není úplně jednoduchý. Myslete na úspory. Velkou výhodou je i alternativa virtuálního sídla. Taková prestižní virtuální kancelář v Bratislavě, Praze nebo jiných velkoměstech jistě stojí za zvážení. V každém případě se při zakládání s.r.o. vyplatí vsadit na profesionály a mnohdy si koupit i ready made firmu.