Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod se Česku daří, přebytek je 23,6 miliard

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 23,6 mld. Kč, který byl meziročně o 9,3 mld. Kč vyšší.

Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnil zejména meziroční růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 7,1 mld. Kč a pokles schodku bilance minerálních paliv o 4,3 mld. Kč.

Dále se meziročně zvýšil přebytek bilance s průmyslovým spotřebním zbožím o 1,1 mld. Kč a s polotovary a materiály o 0,8 mld. Kč. Deficit obchodu s potravinami a živými zvířaty klesl o 0,8 mld. Kč, informuje czso.cz. Nepříznivý vliv na celkovou bilanci mělo prohloubení schodku bilance s chemickými výrobky o 4,8 mld. Kč a snížení kladného salda bilance se surovinami o 1,0 mld. Kč.

Saldo zahraničního obchodu se státy EU28 skončilo v dubnu přebytkem 59,8 mld. Kč a bylo tak meziročně o 11,2 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 0,4 mld. Kč na 33,5 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 0,2 % a dovoz o 2,7 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o 0,3 % a dovozu o 1,6 %.

Meziročně v národním pojetí vzrostl vývoz o 4,3 % (na 293,1 mld. Kč) a dovoz o 1,0 % (na 269,5 mld. Kč).

V lednu až dubnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 92,0 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 23,9 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 2,3 % a dovoz o 0,2 %.

Témata:  zahraniční obchod Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy