reklama

Ceny zájezdů jsou různé

Je několik cest, jak se dá koupit konkrétní dovolená. A od toho se odvíjí také konkrétní cena. Když se podíváme na trojici možností, je možné ji charakterizovat tako:

  • Koupě zájezdů na vlastní pěst
  • Koupě zájezdu od cestovní kanceláře
  • Koupě zájezdu od cestovní agentury

Nutno říci, že doporučujeme projít všechny možnosti, jelikož nabízení ceny se mohou lišit. Také nezapomínejte na různé slevové akce, které profesionální reklamní agentura vystřelí do světa. To nejhorší, co můžete udělat, je pořídit dovolenou za zbytečně vysokou cenu, když existují lepší, tedy levnější možnosti.

Mějte jasno o tom, co chcete na dovolené dělat

Než koupíte konkrétní zájezd, je třeba mít jasno tak v tom, co budete chtít na své dovolené dělat. Jedině tak budete spokojeni. Pokud jste sportovní fanoušek, tak vám mohou přijít vhod třeba také lístky na famózní NHL. Jedná se však celkem o netradiční koncept zájezdu. Proto se vrátíme i ke klasice, která se dá rozdělit do dvou skupin. V prvním případě jde o klasický odpočinkový zájezd, který je spojený s opalováním na pláži a dostatek jídla a pití. Jiné cestovatelé zase preferují spíše poznávací zájezdy, které jim umožní poznat jak zajímavé přírodní, tak i architektonické nebo historické krásy.

Na pojistku nezapomínejte

Mnoho lidí pojistku podceňuje. A to není vůbec dobře. Zvláště proto, že případný problém jejich pobyt výrazně prodraží. Náklady mohou stoupat i do milionů korun. Ty může hravě uhradit pojišťovna, pokud s ní máte ochranu uzavřenou. Kladem je, že vyjde doslova na pár korun denně a tak je celkem bezdůvodné ji nemít. Samozřejmostí je i možnost objednat cestovní pojištění online. Tedy za pár minut z pohodlí domova, bez nutnosti vyrážet na pobočku. K tomu všemu také dodejme, že je dobré do pojistky zahrnou všechna tři hlavní rizika. Jak tedy vypadá ideální pojištění? Zahrnuje:

  • Léčebné výlohy
  • Zavazadla či sportovní výbavy
  • Odpovědnost

Při sjednání pojistky hleďte také a správnou platnost, a správnou cílovou destinaci, a dále také na to, že je třeba myslet na dostatečně velké limity pojistného krytí.

Vytiskněte si potřebné dokumenty

Dále myslete také na to, že je dobré si všechny potřebné dokumenty vytisknout a mít je tak při ruce. Je zcela běžné, že dnes je jak objednávka zájezdu, tak i sjednání pojistky realizováno online. Vše potřené sice můžete mít v emailu, ale ne vždy se k němu bez problémů dostanete. Proto je dobré myslet na klasiku, kterou je potištěný papír se všemi informacemi. Pro tento účel je dobré si s předstihem pořídit náplně do tiskáren, díky čemuž eliminujete možné riziko spojené s tím, že vám z tiskárny začnou vyjíždět jenom prázdné papíry. A to ve chvíli, kdy do odjezdu zbývá jenom pár hodin. To je skutečně nezáviděníhodná chvíle.

Mějte vyhovující zavazadla

Je jedno, zda cestujete autem, autobusem, nebo letadlem. Vždy je třeba mít vysouvací zavazadla. Striktní je to hlavně u letecké přepravy, kde hrají roli rozměry a hmotnost. Zde se zavazadla dělí na odbavovaná – což mohou být velké kufry, a dále to mohou být zavazadla palubní. Pro tento účel doporučíme koupit tašku přes rameno, jelikož je menší. Když jde o cestování autem nebo autobusem, tak zase tolik limitováni nejste. Myslete však na to, že velikost zavazadlového prostoru není nafukovací. U auta tak můžete mít problém, aby se vám vše vešlo. V autobusech můžete být limitováni počtem zavazadel a také jejich velikostí. A to s ohledem na ostatní cestující.