Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna vyměňuje bankovky. Podívejte se, jak vypadají nové

EUR - evropská měna
EUR - evropská měna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) dnes představila nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2500 a 5000 Kč), které budou uvedeny do oběhu 28. května příštího roku. Bankovky podle ECB obsahují nové a inovativní ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání.

Představené bankovky jsou posledními z nové série nazvané Europa. Stejně jako u ostatních nominálních hodnot z této série lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním, upozornila banka.

V horní části stříbřitého proužku jsou na hologramu zobrazeny drobné symboly €, které se pohybují kolem čísla a jsou ostřeji viditelné pod přímým světlem. Na stříbřitém proužku je také podobizna mytologické postavy Európy, architektonický motiv a velký symbol €. Nové bankovky obsahují rovněž zdokonalené smaragdově zelené číslo.

Eurobankovky jsou opatřeny také strojově čitelnými ochrannými prvky. Na nových bankovkách byly tyto prvky podle ECB zdokonaleny a doplněny o nové, které umožňují bankovky rychle zpracovávat a ověřovat jejich pravost.

EBC již v rámci série Europa uvedla do oběhu bankovky v hodnotě pět, deset, 20 a 50 eur. Bankovky v hodnotě 500 eur se banka rozhodla přestat vydávat kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám.

Témata:  EUR (euro) peníze European Central Bank (ECB)

Související

Aktuálně se děje

1. dubna 2025 13:44

Česko se obává zavlečení slintavky a kulhavky. Jaká nová opatření platí?

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) apeluje na chovatele i na veřejnost, aby dodržovali mimořádná veterinární a všechna preventivní opatření, která pomáhají minimalizovat zavlečení slintavky a kulhavky do Česka. Výborný v pondělí jednal o aktuální situaci se zástupci nevládních zemědělských organizací a chovatelských svazů. Informoval je o zpřísnění opatření a chystaném testování mléka. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy