Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahradu Čech navštívil rekordní počet lidí, veletrh se nesl v duchu první republiky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Litoměřice - Rekordní počet lidí navštívilo zahrádkářský veletrh Zahrada Čech. Pěkné počasí přilákalo na výstaviště do Litoměřic během devíti dnů na 90.000 lidí, což je zhruba o 8000 více než loni. ČTK to dnes řekla obchodní ředitelka provozní společnosti Michaela Mokrá.

Na největší výstavě věnované zahrádkářům, kutilům, zahradníkům, chatařům a chalupářům na severu Čech mohli lidé vybírat z tradičního sortimentu u téměř pěti set vystavovatelů a prodejců na ploše přes 5000 metrů čtverečních. Veletrh skončil v sobotu večer.

Spokojeni byli pořadatelé už při zahájení veletrhu. První výstavní sobotu prošlo branami výstaviště 18.500 návštěvníků. "V sobotu přesáhla návštěvnost hodnotu, která byla naposledy před deseti lety. Poslední výstavní den, na který lákala mimo jiné zpěvačka Hana Zagorová, zavítalo na výstaviště 16.500 návštěvníků," uvedla Mokrá.

Pozitivnímu ohlasu se podle Mokré těšily hlavní expoziční části, které se v tomto roce nesly v prvorepublikovém duchu. Nosným tématem byly symboly první republiky. Po areálu byly umístěny výstavy, které nastínily význam a historii státního znaku, hymny, trikolory, lípy i prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V doprovodném programu nechyběla řada hudebních vystoupení, tradičních i netradičních soutěží, jako bylo vyhlášení prvorepublikového receptu, kterým se staly hrách a kroupy s uzeným masem od Ireny Polákové z Hlubočep. Zelinářská unie Čech a Moravy vybrala z výrobců kysaného zelí Bystročické kysané zelí ze Zelárny Jiřího Kubíčka.

Poslední den výstavy časopis Zahrádkář vyhlásil vítěze soutěží v kategoriích Křišťálové jablko, Největší výpěstek a Nejzajímavější kuriozita.

Areál výstaviště se letos otevře ještě od 3. do 5. října, kdy okresní hospodářská komora ve spolupráci s městem pořádají třetí ročník akce Techdays zaměřené na podporu technického vzdělávání. Od 26. do 28. října se na Zahradě Čech uskuteční oslava 100 let od vzniku Československa, kterou pořádá Ústecký kraj.

Témata:  Litoměřice ovoce EuroZprávy.cz Zahrada Čech

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy