Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci OKD dostali výplatu na účty

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karviná – Výplatu za květen už mají zaměstnanci těžební společnosti OKD na svých účtech. Firma, která je od počátku května v úpadku, měla se zajištěním hotovosti mimo jiné právě na výplaty horníků problém. 

Vyplacení mzdy dnes potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Dodal, že některým zaměstnancům mohou peníze přijít až v následujících dnech, záleží prý na tom, u jaké banky mají účet. Že se dostatek peněz podařilo zajistit, sdělilo vedení firmy teprve před týdnem. Odboráři předtím řekli, že nevyplacení výplat by mohlo vyvolat nepokoje.

OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla, že má nejméně u 650 věřitelů dluhy přesahující 17 miliard korun, nedokáže splácet své závazky a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun.

Téměř 200 věřitelů už se o své pohledávky přihlásilo, požadují více než 11 miliard korun. Největší pohledávky za více než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

Mládek ve střed navrhl půjčit společnosti miliardu korun, lídři koaličních stran se však na výši půjčky neshodli. Půjčka by měla být od státního podniku Prisko. O sumě a struktuře půjčky se bude debatovat, vláda má podle Mládka vůli rozhodnout do konce června.

Témata:  OKD

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.