Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce udržet schodek rozpočtu kolem tří procent

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Francie se bude snažit udržet rozpočtový schodek v příštím roce "co nejblíže" třem procentům hrubého domácího produktu (HDP), jak vyžadují pravidla Evropské unie (EU). Ve francouzském Senátu to dnes řekl ministr financí Bruno Le Maire.

Zároveň dodal, že doufá v pomoc firem a zavedení digitální daně, aby tak stát mohl kompenzovat ohlášená sociální opatření prezidenta Emmanuela Macrona.

Ministr pro rozpočet Gérald Darmanin nicméně již v úterý uvedl, že rozpočtový schodek pro rok 2019 odhaduje na 3,4 procenta HDP. Le Maire vysvětlil, že se bude snažit udržet veřejné finance pod kontrolou a zvýšit výběr daní. "Toho se dá dosáhnout zejména, pokud požádáme o příspěvek velké firmy. Já jsem pro," řekl ministr senátorům.

Opatření oznámená prezidentem v pondělí v reakci na protesty takzvaných žlutých vest přijdou stát na zhruba deset miliard eur (asi 260 miliard korun). Rozpočtový deficit tak v příštím roce jistě přesáhne dosud plánovanou hodnotu 2,8 procenta HDP, a nesplní tedy tříprocentní limit vyžadovaný Evropskou unií, napsala již dříve agentura Reuters.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy