Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se začíná více a více skloňovat. Podle nové studie by nemusel mít takový dopad na ekonomiku

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Stále není jasné, jak dopadne referendum o brexitu. Rozporuplné názory panují i v otázce ekonomických dopadů odchodu monarchie z EU.

Případný brexit bude mít krátkodobě negativní vliv na ekonomický růst, v dlouhodobém horizontu však dopad není již tak zřejmý.

Kvůli možným rizikům, jako zpomalení obchodu, nestabilitě na finančních trzích a možnému zpomalení zahraničních investic, by brexit mohl mít negativní dopad i na globální ekonomiku. Ta nyní roste pomalým tempem a brexit by mohl zbrzdit její oživení. Nejhorší scénáře dokonce varují, že by brexit mohl vyvolat novou globální krizi.

Konzultační společnost PriceWaterhouseCoopers v nedávné studii vypracované pro Konfederaci britského průmyslu (CBI) uvedla, že v příštím desetiletí by Británie v případě odchodu z EU rostla rychleji, než kdyby zůstala v EU, a ztráty z prvních let po odchodu by nahradila.

Šéf britské centrální banky (BoE) Mark Carney dlouhodobé důsledky referenda na domácí ekonomiku odmítl zhodnotit.

Negativní dopad by měl brexit v počátku určitě také na zahraniční obchod Británie, což se opět promítne do ekonomického růstu. Zahraniční obchod má nyní celkovém hrubém domácím produktu Británie podíl 40 procent a více než polovina ho směřuje do Evropy. Zpřetrhání obchodních vztahů by však mělo dopad i na eurozónu, zvláště na Irsko.

Zastánci brexitu tvrdí, že obchod se zeměmi EU bude nadále pokračovat, protože Británie více z EU dováží, než do regionu vyváží. Země tak budou mít zájem na uzavření obchodních dohod. Upozorňují také, že pro firmy bude brexit výhodný, protože jim klesnou náklady způsobené regulacemi EU. Odpůrci brexitu na druhé straně upozorňují, že pokud si Británie bude chtít zachovat napojení na evropský trh, bude muset i nadále plnit veškerá pravidla a nařízení platná v EU.

Jedním z prvním míst, na kterém se okamžitě odrazí výsledky referenda, zřejmě bude devizový trh. Analytici Goldman Sachs odhadují, že by libra mohla oslabit o 20 procent, jiné studie čekají ještě výraznější propad. Na akcie menších firem a vývozců pak určitě bude mít negativní dopad také pokles libry. I zde však zůstává dlouhodobý vliv nejasný.

Větší starosti dělá analytikům možnost velkého a náhlého odlivu kapitálu z Británie, který by způsobil, že by bylo pro zemi obtížné financovat schodek bilance běžného účtu. Ratingová agentura Fitch minulý měsíc varovala, že v případě brexitu zahájí revizi současného ratingu Británie, který je AA+. To znamená, že by agentura mohla rating snížit. Ekonomické dopady brexitu podle Fitche budou větší pro Británii než pro EU, i v unii však budou "patrné".

Témata:  Velká Británie ekonomika Brexit

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy