Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud se brzy nezmění novela, hrozí zdražení bydlení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Hospodářský a zemědělský výbor Senátu dnes doporučil schválit novelu, podle které by měl být převod pozemků okolo domů opět osvobozen od daně z přidané hodnoty (DPH).

Novelu připravili senátoři KDU-ČSL, STAN, ČSSD a ODS v čele s lidovcem Petrem Šilarem. Zdanění převodů pozemků, které byly do konce loňského roku osvobozeny od DPH, podle předkladatelů způsobí masové zdražení bydlení.

Do konce roku dani podléhal jen převod pozemků pod domem, zatímco nyní smí být od daně osvobozen pozemek, "který netvoří funkční celek se stavbou pevně spojenou se zemí". Senátorská novela to má změnit do původní podoby. Pokud by se formulace nezměnila, zhoršilo by to podle autorů předlohy dostupnost bydlení zejména na venkově a pro sociálně slabší vrstvy. Pořízení nového domu by se totiž prodražilo až o 250 tisíc korun, tvrdí senátoři.

DPH v základní sazbě 21 procent se od letoška musí odvádět z prodeje každého pozemku, na kterém byly provedeny stavební práce. Daň platí developeři, promítají ji ovšem do kupní ceny.

Témata:  senát DPH pozemky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy