Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie přišla o prestižní rating AAA

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie ztratila kvůli výsledku čtvrtečního referenda dva stupně v hodnocení úvěrové spolehlivosti.  Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes snížila rating země z AAA na AA.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.

S&P se tak stala poslední ze tří hlavních ratingových agentur, která Británii odebrala nejvyšší možný rating AAA. Konkurenční ratingové agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Service snížily rating Británie ze stupně AAA už dlouho před začátkem kampaně k referendu.

„Podle našeho názoru je tento výsledek klíčovou událostí, která povede k méně předvídatelné, méně stabilní a méně efektivní politické struktuře ve Spojeném království," uvedla S&P k brexitu.

Poukázala rovněž na zvýšené riziko odchodu Skotska ze Spojeného království. Ve své zprávě agentura varovala také před riziky pro vývoj ekonomiky a veřejných financí. Upozornila i na ohrožení role britské libry jako mezinárodní rezervní měny.

Výhled ratingu Británie zůstává negativní, což znamená, že S&P může přikročit k dalšímu zhoršení.

S&P již v pátek varovala, že předpokládaná politická, finanční a ekonomická rizika spojená s odchodem z EU zřejmě povedou ke zhoršení ratingu Británie.

Témata:  Velká Británie Brexit ratingy od agentur

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy