Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorismus má obrovský vliv na málo rozvinuté země, ukázala studie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Newsweek.com

Berlín - Studie Hamburského institutu pro mezinárodní ekonomiku (HWWI) a bankovní společnosti Berenberg ukázala, že terorismus má na hospodářský růst ve vyspělých zemích jen malý vliv, může mít ale obrovské dopady na méně rozvinuté ekonomiky.

Teroristické útoky mají nejvíce obětí v zemích zmítaných nepokoji a krizemi, například v Iráku, Afghánistánu a Nigérii, šíří se však také do dalších regionů. V roce 2014 podle studie přímé škody způsobené teroristickými útoky dosáhly rekordních 53 miliard eur.

Teroristické útoky podle studie mohou mít negativní důsledky například pro cestovní ruch, dopravu či pojišťovnictví. "V dlouhodobém horizontu může terorismus vážně ohrozit prosperitu zasažených zemí, pokud státní opatření k jeho odvrácení, například přísnější osobní, silniční či hraniční kontroly, vytvoří překážky volnému obchodu," uvedl ekonom banky Berenberg Wolfgang Pflüger.

"Žijeme v době zvýšených hrozeb," uvedl šéf HWWI Henning Vöpel. "V zásadě to odráží skutečnost, že po celém světě zažíváme dramatické geopolitické a technologické zvraty," dodal.

Témata:  terorismus ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy