Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku obchod se zahraničím funguje.Přebytek vzrostl už na 18,2 miliard

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 18,2 mld. Kč, který byl meziročně o 7,7 mld. Kč vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

I tak jde o nejnižší letošní přebytek, v předchozích měsících vždy převyšoval 20 miliard korun. Příznivý vliv měl na květnový výsledek tradičně obchod se stroji a dopravními prostředky. Vývoz byl v květnu meziročně vyšší o 6,8 procenta, dovoz o 4,1 procenta.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela je přebytek nečekaně vysoký a jde o nejvyšší květnový přebytek v historii. V nadcházejících měsících by se podle něj měl projevit vliv výsledků britského referenda.

Exportéři v květnu vyvezli zboží za 282,9 miliardy korun, což je druhý nejnižší údaj za letošní rok. Nejvíce zboží letos obchodníci vyvezli v březnu, kdy vývoz představoval 297 miliard korun. Květnový dovoz byl letos naopak druhý nejsilnější a činil 264,7 miliardy korun.

Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky v květnu meziročně stoupl o 4,4 miliardy korun. Na výsledek zahraničního obchodu příznivě zapůsobilo i snížení schodku bilance obchodu s minerálními palivy o 3,6 miliardy korun.

V lednu až květnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 108,9 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 30,2 mld. Kč, informuje czso.cz. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 2,5 % a dovoz o 0,3 %.

Témata:  zahraniční obchod Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy