Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stavebnictví se v Česku nedaří, v květnu zpomalilo

Stavebnictví
Stavebnictví
Foto: www.heluz.cz

Praha - Stavební produkce v květnu 2016 klesla meziročně reálně o 4,3 %, informuje Český statistický úřad. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,7 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 41,2 %. Bylo zahájeno meziročně o 44,6 % bytů více. Dokončeno bylo o 61,4 % bytů více.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce o 8,4 procenta. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů o 2,8 procenta vyšší.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,8 procenta a výroba v inženýrském stavitelství se snížila o 9,1 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v květnu 2016 meziročně zvýšil o 9,7 %, stavební úřady jich vydaly 7 907. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 30,8 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 vzrostla o 41,2 %.

Počet zahájených bytů se meziročně zvýšil o 44,6 procenta na 2632. "V bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o téměř dvojnásobek především v důsledku nízké srovnávací základny z roku 2015," uvedl ČSÚ. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 61,4 procenta na 2500, podle statistiků je za růstem mimo jiné také nízká srovnávací základna.

Témata:  stavebnictví Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy