Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utrácí více. Pozor ale na optický klam

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Jak dnes informoval Český statistický úřad, tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v květnu reálně meziměsíčně o 0,4 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 4,0 %. Rostoucí zaměstnanost a s tím související zvyšování platů podle analytiků stále podporují chuť českých spotřebitelů utrácet.

Letošní květen měl meziročně o tři pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku. "Květnovými tržbami poměrně výrazně zahýbal kalendář. Asi nikoho z nás nepotěšilo, že oba květnové svátky letos připadly na neděle, ale obchodníci mohli být spokojeni," potvrdil odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavel Kulhavý.

"Situace spotřebitelů by měla zůstat velmi dobrá i v nadcházejících měsících. I když ekonomický růst zpomalí, tak nezaměstnanost zůstane poblíž rekordně nízkých hodnot a tlak na zvyšování mezd přetrvá," dodal analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Spotřebitelskou poptávku nyní podporuje řada faktorů, jako je zrychlení růstu mezd, pokles nezaměstnanosti, snížení míry úspor či růst objemu spotřebitelských úvěrů. "Přesto tempo růstu maloobchodních tržeb v letošním roce zvolna zpomaluje. Opticky to prozatím tak nevypadá, díky přestupnému roku a vyššímu počtu pracovních dnů," uvedl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

"Pro maloobchodní tržby je dominantním faktorem v prvé řadě situace na tuzemském trhu práce: zde je vývoj pozitivní, což vede spotřebu domácností, a tedy i maloobchodní tržby k solidnímu růstu, markantní je růst prodejů automobilů," dodal Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Témata:  obchody ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy