Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace by měla v příštích měsících začít pomalu růst

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Inflace se v červnu dostala na své letošní minimum, v nadcházejících měsících by se podle analytiků mělo tempo růstu cen pomalu zvyšovat. Ke konci roku by měla inflace dle odhadů ekonomů dosáhnout jednoho procenta.

V červnu tlačily inflaci vzhůru především ceny pohonných hmot, proti nim působil pokles cen potravin a sezónní zlevnění oděvů.

"V nadcházejících měsících se sice inflace začne pomalu zvedat a odlepí se od nuly, avšak nad jedno procento zamíří pravděpodobně až na začátku příštího roku. Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017, a to navzdory velmi solidnímu růstu mezd," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského bude inflace i v nadcházejících měsících postrádat zásadnější impuls k růstu. Vzhledem k obratu cen ropy na trzích směrem dolů se podle něj nedá předpokládat další zdražování pohonných hmot. "U meziroční inflace však bude od srpna působit vliv jejich prudkého poklesu z loňského roku. V závěru roku proto předpokládáme, že inflace překoná hranici jednoho procenta," dodal Rožumberský.

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler předpokládá, že inflace se v červnu dostala na své minimum letošního roku a postupně by měla začít zrychlovat, rizikem je ale obnovený pokles ceny ropy.

Témata:  inflace ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy