Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TTIP chceme dokončit do konce roku, tvrdí USA i EU

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Brusel - Šéfové vyjednávacích týmů Evropské unie i Spojených států věří, že mohou stihnout dokončit rozsáhlou smlouvu o volném obchodu během tohoto roku.

Uvedli to na tiskové konferenci po 14. kole jednání o tzv. Transatlantickém investičním a obchodním partnerství (TTIP) v Bruselu. Budoucnost smlouvy podle nich neohrozilo ani rozhodnutí Británie opustit unii.

Po tomto kole jednání už mají týmy podle šéfa vyjednávačů Evropské komise Ignacia Garcii Bercera jasnou představu, jak bude dohoda vypadat. "Máme návrhy téměř ve všech kapitolách. Jsme v pokročilé fázi vyjednávání, ale na druhou stranu máme ještě mnoho práce před sebou," řekl novinářům Bercero.

Například v otázce tarifů zbývá podle vyjednávačů projednat již jen tři procenta problematiky, v některých oblastech však ještě není hotový konsolidovaný text návrhů. Mezi hlavními spornými body podle informací ČTK je například to, zda budou Spojené státy akceptovat chráněná zeměpisná označení, kterými se v Evropě chrání lokální produkty. Unii zase vadí geneticky modifikované potraviny a liberální přístup USA k jejich značení.

Témata:  EU USA TTIP

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy