Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unipetrol očekává i letošní rok rekordní zisk. Spoléhá na poslední čtvrtletí

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Praha - Unipetrol loni vytvořil rekordní zisk 7,04 miliardy korun a petrochemická firma očekává podobný výsledek i letos. Spoléhá na poslední čtvrtletí, kdy už mají být v provozu jak etylenová jednotka v Litvínově, tak rafinerie v Kralupech.

Společnost chce ve druhém pololetí investovat pět miliard korun, především do nové jednotky na výrobu polyetylenu. Na dnešním setkání s novináři to řekl finanční ředitel firmy Miroslaw Kastelik. V 1. pololetí klesl Unipetrolu čistý zisk meziročně o 38 procent zhruba na tři miliardy korun.

"Je velmi obtížné zmiňovat konkrétní čísla, ale věřím, že druhá polovina roku bude dostatečně dobrá. Hlavně ve 4. čtvrtletí, když už budeme moci plně využít etylenovou jednotku i rafinerii v Kralupech. Třetí čtvrtletí bude ovlivněno určitými provozními omezeními," uvedl Kastelik.

Podle generálního ředitele Unipetrolu Andrzeje Modrzejewského firma očekává v průběhu srpna zprovoznění osmi z deseti pecí na etylenové jednotce. Kralupská rafinerie by měla být uváděna do provozu na začátku října.

Zlepšení očekává také analytik poradenské sítě BDO Lukáš Hendrych. "I přesto, že makroekonomická situace není tak příznivá jako loni, lze očekávat plynulý návrat k dobrým provozním výsledkům," uvedl.

Ze zisku za loňský rok Unipetrol vyplatil akcionářům dividendu 5,52 Kč na akcii. Modrzejewski věří, že za letošní rok by měla být minimálně stejná, případně i vyšší.

Témata:  Unipetrol

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.