Komentář Lukáše Kovandy - Boršč, polévka z červené řepy, charakterizuje Rusko jako máloco jiného. Ačkoli pokrm má svůj původ na Ukrajině, kde se ujal jako jídlo chudých.
V Rusku těchto dní to však jídlo chudých rozhodně není. A jen tak nebude. Základní ingredience boršče dramaticky zdražují, a sice kvůli válce právě na Ukrajině a souvisejícím sankcím Západu, říká Lukáš Kovanda.
Jen za posledních sedm dní zdražila cibule o více než osmnáct procent, zelí o skoro šestnáct. Citelně zdražuje také mrkev, samotná řepa, brambory nebo hovězí, což jsou další ingredience boršče. V některých oblastech Ruska si lidé za základní ingredience ikonického pokrmu připlatí třeba i čtyřicet procent, vypočítává agentura Bloomberg (viz graf níže).
Z boršče se tak může stát pokrm pouze pro bohaté, neboť inflační spirála se v Rusku stále jen teprve začíná roztáčet. Přitom v éře Sovětského svazu patřil boršč k nejběžnějším, lidovým jídlům. V Polsku, kam se pokrm v dávných časech rozšířil též, dodnes užívají frázi „laciný jako boršč“, a to ve smyslu výrazu „levná cetka“.
Témata: Rusko, mikrovlnka, jídlo, potraviny
Související
19. listopadu 2024 17:54
19. listopadu 2024 11:55
18. listopadu 2024 17:25
17. listopadu 2024 15:58