Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nemá dostatek odborníků na kybernetiku. Úřady jsou ohroženy

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Ve veřejné správě je citelný nedostatek odborníků na kybernetickou bezpečnost, nedostatečná je také úprava vztahů mezi dodavateli informačních technologií a správci kritické infrastruktury.

Uvádí to Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) v analýze "bílých míst" kybernetické bezpečnosti ČR, kterou předkládá vládě. Uvedené připomínky je nutné systematicky řešit, píše NBÚ v materiálu, který má ČTK k dispozici.

Počet odborníků je podle zprávy, kterou se podle NBÚ minulý týden zabývala Bezpečnostní rada státu, nedostatečný v zásadě ve všech potřebných oborech. Veřejná správa navíc nemůže specialisty řádně odměnit, uvádí NBÚ.

"Většina odborníků, kteří ukončili vysokoškolská studia v tomto oboru, přechází do soukromé sféry," píše se ve zprávě. Úřad kvůli tomu mimo jiné navrhuje přijmout opatření ke zvýšení počtu českých odborníků v oblasti kyberbezpečnosti.

Chybou podle NBÚ rovněž je, že některé sektory zůstávají podle zákona mimo soustavu tzv. kritické infrastruktury, tedy soustavu systémů, jejichž narušení by mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zdraví osob či ekonomiku. Jedná se o chemický průmysl, zdravotnická zařízení nebo plynárenství, uvádí úřad. Na zvážení by mělo být i zařazení vodního hospodářství a velkých dopravních staveb do systému varování a zvládání kybernetických bezpečnostních incidentů, dodává NBÚ.

Témata:  kybernetická bezpečnost NBÚ hacker

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy