Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zproštěni obžaloby. Za miny ve Vrběticích trest nepadl

Epicentrum výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku
Epicentrum výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku
Foto: Reprofoto ČT

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes zprostil pět osob a firmy Excalibur Army a Real Trade Praha obžaloby ze skladování zakázaných výbušnin ve Vrběticích na Zlínsku. Lidem hrozily až dvanáctileté tresty, firmám i zrušení.

Státní zástupce Leo Foltýn žádal pro dva obžalované podmíněné tresty a pro tři lidi tresty od tří let do 6,5 roku. Firmám navrhl peněžité tresty deset a pět milionů korun. Obhajoba vinu odmítla a žádala zproštění obžaloby. Soud jí dnes dal zapravdu.

Firmy podle předsedy soudu Jiřího Dufka neskladovaly miny jako takové, ale jen těla min. Materiál tak nelze považovat za zakázaný. Zakázaný je iniciátor této výbušniny, tělo miny je neutrální. Dovozem pouze těl min tak nebyl podle soudu spáchán trestný čin.

Podle obžaloby Real Trade Praha, tedy obchodní agentura propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army, koupila od dceřiné maďarské společnosti firmy Excalibur Army na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200. Podle Foltýna jde o protipěchotní miny zakázané právními normami ČR i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci.

Podle zmocněnce Excalibur Army Andreje Čírtka ale Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale miny, které explodují přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby. Za zakázané je podle něj nepovažuje ani maďarský stát. Zbrojař Jaroslav Strnad dříve u soudu odmítl, že by jeho firma Excalibur Army dovezla do skladu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku zakázaný materiál. Firma podle něj s Maďarskem obchoduje dlouhodobě, o uvedené miny podle něj firmě nešlo, koupila je v balíku s dalším materiálem.

Témata:  výbuch ve Vrběticích na Zlínsku soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy