Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o kompenzaci pro horníky se odkládá na konec srpna

Vláda Bohuslava Sobotky /29. ledna 2014/
Vláda Bohuslava Sobotky /29. ledna 2014/
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda odložila rozhodnutí o možných kompenzacích pro propuštěné horníky na své příští jednání, které je na programu 24. srpna.

Ministerstvo práce a sociálních věci zdůvodňuje svůj návrh na rozšíření příspěvků pro horníky z Mostecka tím, že vláda loni rozhodla o neprolomení limitů na hnědouhelném dole ČSA, a tudíž tam těžba v příštích letech skončí. Návrh v pondělí podpořila tripartita, proti byl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) popsal dnešní debatu ministrů jako dramatickou a rozhořčenou. "V této věci není žádná zásadní urgence, protože nedošlo ke shodě, byla dohoda, že se k tomu vláda vrátí 24. srpna," řekl novinářům. Lidovci podle něj navrhují variantu, že by se kompenzace týkaly jen horníků z hlubinných dolů.

Příspěvky už vláda schválila v květnu pro propuštěné zaměstnance černouhelné společnosti OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance.

Témata:  vláda Jan Mládek horníci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy