Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci, které postihlo sucho, dostanou dalších 600 milionů korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na jaře uvolnila 300 milionů korun ze své rozpočtové rezervy pro zemědělce poškozené suchem, dalších 300 milionů přidalo ministerstvo zemědělství. Nyní doplní dalších 600 milionů korun, rozhodl dnes kabinet premiéra Bohuslava Sobotky.

"Předpokládáme, že peníze zemědělci dostanou v říjnu," uvedl už dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle mluvčí ministerstva Markéty Ježkové půjde 500 milionů korun pro zemědělce v živočišné výrobě, dalších 100 milionů korun pak například pro pěstitele ovoce, zeleniny, okrasných nebo ovocných školek.

Sumu doporučil ministrovi na konci června k přerozdělení i sněmovní zemědělský výbor. Vláda na začátku června uložila Jurečkovi, aby začal hledat spolu se svými kolegy nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství.

Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková ČTK řekla, že SZIF přijal od zemědělců v období příjmu žádostí od 13. do 28. června více než 3600 požadavků na dotační program v celkové výši zhruba 1,2 miliardy korun.

Jurečka se snaží prosadit také zvýšení vratky z pohonných hmot pro zemědělce, tzv. zelenou naftu. Vládní koalice odsouhlasila, že v příštím a přespříštím roce osvobodí dotace do živočišné výroby od daně z příjmů. To by mělo zemědělcům přinést 2,1 miliardy korun.

Témata:  sucho zemědělci vláda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy