Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce, který dostal na stůl kauzu Kramný? Profil

Petr Kramný
Petr Kramný
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Po Renatě Gilové, která měla kauzu Petra Kramného na starosti u ostravského krajského soudu, nastupuje na její místo místopředseda olomouckého vrchního soudu Václav Čapka. Co má všechno za sebou?

Je pochopitelné, že vzhledem k tomu, že Václav Čapka je místopředsedou vrchního soudu pro trestní úsek, má bohaté zkušenosti s trestním právem.

A případ Petra Kramného není pro Čapku rozhodně prvním zločinem z vášně, který musí řešit. V roce 2010 například rozhodoval o trestu pro Františka Cinu z Přerova, který tehdy na Nový rok zavraždil milence své ženy.

Cina soka v lásce, který mu odloudil manželku, ubodal. Jedna z rán poškodila aortu a zraněný muž tak na místě vykrvácel. "Máme za to, že soud prvního stupně důvodně neuvěřil obhajobě obžalovaného, že byl v době útoku ohrožován střepem ze skleněné lahve ze strany poškozeného," uvedl ve zdůvodnění rozhodnutí Čapka. Žádný střep se totiž na místě činu nenašel. Cina dostal desetileté vězení, tedy minimum toho, co za vraždu dostat mohl.

Ještě více se případu Petra Kramného podobá kauza, kterou Čapka soudil v roce 2007. I v tomto případě totiž figuruje mrtvé dítě a partner.

Tehdy Čapka poslal Martinu Hasíkovou na 22 let do vězení za to, že zavraždila svého partnera. Když pak rodinný domek podpálila, udusil se v kouři i ženin pětiletý syn Dominik. I Hasíková přitom podle všeho měla v plánu takzvanou rozšířenou sebevraždu, ale hasiči ji stačili z domu vytáhnout dřív, než ji potkal stejný osud jako jejího partnera a syna.

Kromě těchto případů ovšem Čapka ve své soudcovské praxi řešil i znásilnění, podvody nebo nájemnou vraždu. Ostře sledovaný případ Petra Kramného tak Čapku nejspíš nemůže ničím překvapit.

Témata:  Petr Kramný soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy