reklama

Zatímco počet heren v Česku klesá, roste počet různých her na internetu. A to nejen kurzových sázek, ale také aplikací podobných výherním automatům. "Vyskakuje nám nejvíc počet mladistvých. Třicet procent mladých lidí do 17 let má zkušenost s hraním. Průměrný věk hráčů klesl," řekl Vobořil.

V Česku je podle posledních odhadů asi 50.000 až 100.000 patologických hráčů, což je podobný počet jako uživatelů nelegálních drog. "Nedaří se příliš dostávat tyto lidi do léčby. Ve srovnání s uživateli drog přibližně desetina přijde do léčby, asi 3000 lidí. Oproti minulému období, kdy to bylo 1500 lidí, je to nárůst, ale je to pořád malé číslo," uvedl protidrogový koordinátor.

V Česku je podle dostupných informací deset až dvacet zařízení specializovaných na poskytování pomoci problémovým hráčům, jejich počet se loni zásadně nezměnil. Podporu prevence a léčby považuje Vobořil za stejně důležitou jako zákonnou regulaci. "Bez prevence a léčby, která cílí ke středu problému, což jsou patologičtí hráči, nám bude celá oblast kulhat na jednu nohu," poznamenal. Zvýšení počtu odborných zařízení si slibuje od letošní podpory vlády, která na to vyčlenila asi 25 milionů korun.

Mezi patologickými hráči roste podíl těch, jejichž primární hrou jsou kurzové sázky a online sázky, zejména živé přímo při sportovních utkáních. Naopak klesá podíl technických her, jako jsou výherní automaty nebo kasina.

Online hráči mají rizikový profil, uvedl vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) Viktor Mravčík. "Strávili před nástupem do léčby hraním nejvíce času, prosázeli nejvíce peněz. Online hraní je z hlediska rozvoje problémů velmi rizikové. Jeho význam pro rozvoj problémového hráčství bude asi v příštích letech narůstat," řekl.