reklama

K propuštění Savčenkové vyzval například šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který její případ označil za „odporný a prefabrikovaný". Potvrdil také, že by Česká republika podpořila případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek pak kvůli pilotce napsal dopis přímo ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Plánoval jej poslat prostřednictvím velvyslanectví.

Téma Savčenkové přednesl na posledním summitu EU také premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že navrhl do závěrů summitu zařadit formulaci, kterou by se prezidenti a premiéři osmadvacítky postavili nejen za Savčenkovou, ale především za naplnění principu z minských mírových dohod o výměně zajatců a propuštění nelegálně zadržovaných osob. „Ta formulace bohužel narazila na odpor některých členských zemí, jiné ji podpořily," poznamenal Sobotka. Podle médií se takto postavená věc nelíbila Německu a Francii.

Naprosto opačně ale vidí situaci právě někdejší ministr vnitra Pecina. „Já jen doufám, že to co se píše je to jen další fáma. Pokud je to pravda, pak je to docela hrozné. Pokud se náš premiér zastává toho individua, pak je mi z toho fakt smutno," okomentoval Sobotkovy snahy exministr.

Na svém facebookovém profilu sdílel také rozhovor magazínu Týden s Jiřím Dienstbierem, ve kterém mimo jiné uvedl, že prezident Miloš Zeman pomáhá vytvořit podhoubí pro fašizaci. „To je moc pěkné prohlášení. A náš pan premiér tento týden žádá o propuštění ženské, která chodí k soudu s fašistickými symboly na triku. Fašizaci podporuje ten, kdo podporuje fašisty pane ministře. Ne ten, kdo mluví pravdu. Pravda k fašizaci nikdy nevedla a nepovede," komentoval exministr rozhovor.

Před nedávnem Pecina také zveřejnil video, na kterém Savčenková u soudu skrze mříže dělá vulgární gesta. „Já bych byl moc rád, kdyby se k tomuto videu vyjádřili všichni ti, kteří vyzývají k propuštění této osoby. Jestli podobné kreatury budeme považovat za politické vězně Putinova režimu, pak Bůh s námi. To jak se toto individuum chová asi neobkecají ani všichni obránci lidských práv co jich v Česku máme..." dodal k tématu propuštění Savčevkové.