Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjevský soud poslal Savčenkovou na dva měsíce do vazby kvůli údajnému pokusu o převrat

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kyjev - Soud dnes schválil vazbu pro ukrajinskou poslankyni Nadiju Savčenkovou. Donedávna uctívanou národní hrdinka čelí obvinění z pokusu o státní převrat.

Ve čtvrtek parlament zbavil Savčenkovou imunity, obviněná po oznámení vazby vyhlásila protestní hladovku. Ve vězení bude nejméně dva měsíce. Hladovku držela i po návratu na Ukrajinu. Loni v srpnu to bylo na protest proti údajné nečinnosti Kyjeva vůči problémům Ukrajinců vězněných na Donbasu.

Od loňského roku nadšení Ukrajinců pro bývalou leteckou navigátorku opadá, zejména kvůli výrokům o tom, že by se Kyjev měl načas zřeknout Ruskem anektovaného Krymu. Na oplátku by prý získal zpět rebely ovládaný východoukrajinský Donbas.

V polovině března generální prokurátor Jurij Lucenko Savčenkovou obvinil, že připravovala útok na parlament. "Máme nesporné důkazy o tom, že osobně plánovala, verbovala a rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále," řekl Lucenko ve sněmovně. Chtěla použít granáty, miny a automatické zbraně, tvrdí prokurátor. 

Savčenková obvinění odmítla. Tvrdila, že věděla o tom, že ji tajná služba SBU sleduje, a tak jí prý schválně podstrčila náčrtek chystaného útoku na parlament. Šlo podle ní z její strany o "surrealistickou politickou provokaci". Jakmile oznámila svou prezidentskou kandidaturu, stala se prý pro úřady nebezpečnou. "Ukrajinská vláda je stejně zločinná jako ruská," tvrdí.

Ve vazbě bude Savčenková čekat na konec vyšetřování bez práva propuštění na kauci. Soud sice podle ukrajinských médií konstatoval, že pro obvinění z pokusu o státní převrat nebyl předložen dostatek důkazů.

Vzhledem k dalším šesti obviněním, mezi nimiž je nezákonné ozbrojování a napomáhání terorismu, ale soudce poslal Savčenkovou do vazby do 20. května. "Rozhodnutí zadržet mě je politické. Zůstanu-li ve vězení, znovu ukážu, co znamená ukrajinský lid, co znamená hrdina," komentovala obviněná své rozhodnutí hladovět.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy