reklama

Ukrajinská média informovala, že prokuratura předá parlamentu žádost o zbavení političky její poslanecké imunity. Prokurátor tvrdí, že existují nesporné důkazy o tom, že Savčenková osobně plánovala, osobně verbovala, osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok v parlamentu. Použít během atentátu chtěla podle prokurátora granáty, miny a automatické zbraně.

Savčenková je jednou z nejznámějších postav konfliktu na východě Ukrajiny. V roce 2014 byla během bojů, do kterých se dobrovolně přihlásila, zajata proruskými separatisty a předána do Ruska. V ruském vězení následně strávila dva roky, než ji Moskva vyměnila za dva ruské vojáky. Na Ukrajině ji označili za národní hrdinku.

Po propuštění Savčenková zavítala i do České republiky. Setkala se například s poslanci, senátory i europoslanci TOP 09 a poděkovala jim za podporu. Poslanci TOP 09 totiž už v březnu 2016 společně vyzvali sněmovnu k přijetí usnesení, které by se připojilo k požadavku na propuštění vězněné pilotky. 

Právě to všechno teď v souvislosti s obviněním Savčenkové z terorismu připomněl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Co na to Mirek Kalousek, Štětina a TOP 09? Vytáhnou ze šuplíku placky se Savčenkovou? Bude demonstrace na Václaváku?“ rýpnul si do politiků TOP 09 mluvčí.

Neopomněl se také navézt do České televize. „Bude teď velmi zábavné pozorovat, jak se budou mainstreamová média v čele s ČST Praha snažit zakrýt obří průšvih TOP 09 se Savčenkovou!“ rozohnil se na twitteru Ovčáček.