Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský obhájce Pussy Riot a Savčenkové přišel o licenci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto Reuters

Moskva - Obhájce ruské punkové skupiny Pussy Riot či ukrajinské důstojnice Nadije Savčenkové Mark Fejgin byl vyloučen z řad ruských advokátů. S odvoláním na obhájce to dnes uvedla agentura Interfax. Fejgin rozhodnutí advokátní komory označil za nezákonné a hanebné.

"Zbavili mě postavení advokáta za tři tweety," řekl Fejgin. "Samozřejmě to napadnu u soudu, ale nedělám si naděje, že přijme spravedlivé rozhodnutí," dodal.

Zmíněné tweety se týkaly ukrajinského videoblogera jménem Anatolij Šarija, který zažaloval Fejgina u moskevského soudu za to, že jej v rozhlasovém rozhovoru označil za pedofila. Soud vyhověl žalobci a nařídil Fejginovi, aby svá prohlášení dementoval a zaplatil pokutu 66.000 rublů (asi 22.000 Kč). Šarijova advokátka si už po procesu postěžovala advokátní komoře a ministerstvu spravedlnosti, že ji a jejího klienta Fejgin v sociálních sítích zesměšňoval.

Fejgin si udělal jméno tím, že se ujímal politicky citlivých, ostře sledovaných případů. Obhajoval punkerky z Pussy Riot, odsouzené ruskou justicí za skandální vystoupení proti prezidentu Vladimiru Putinovi v hlavním pravoslavném chrámu v Rusku, anebo ukrajinskou důstojnici a političku Nadiju Savčenkovou, odsouzenou v Rusku za údajný podíl na zabití ruských novinářů na východě Ukrajiny.

Fejgin rovněž obhajoval vůdce radikálních ruských nacionalistů nebo předáka krymských Tatarů. V současnosti zastupuje ukrajinského novináře Romana Suščenka, který byl v Rusku zatčen a obviněn ze špionáže.

Témata:  Pussy Riot Naděžda Savčenková

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy