reklama

O tom, že mohl být ruský aktivista otráven, hovořili jeho příbuzní od začátku jeho zdravotních potíží v minulém týdnu. "Můžeme k tomu říci, že obrázek, který nyní vidíme, a ty nálezy... skutečně ukazují na vysokou pravděpodobnost, že byl otráven. Naopak nemáme zatím vůbec žádné indicie, že by se stav, v němž se nachází, dal vysvětlit jiným způsobem," uvedli na tiskové konferenci zástupci nemocnice.

Doktoři v Berlíně, kam byl Verzilov převezen z Moskvy, také vyjádřili přesvědčení, že příčinou otravy byla látka, která působí na nervový systém a skrze něj na regulaci vnitřních orgánů. Konkrétní toxickou látku ale zatím lékaři nenašli. Šance, že ji najdou, je podle nich relativně malá, vzhledem k tomu, jakou dobu od otravy testy dělají.

Příbuzní aktivisty uvedli, že se mu přitížilo po soudním slyšení s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, které bylo před týdnem. Nikulšinová řekla, že Verzilov si nejprve stěžoval, že přestává vidět, "pak nemohl mluvit, potom nedokázal chodit".

Verzilov patří k nejvýraznějším osobnostem ruské alternativní scény. Proslul zejména jako inspirátor okázalých performancí umělecké skupiny Vojna, je vydavatelem internetového serveru Mediazona, který monitoruje situaci v ruském vězeňství. Verzilov, jenž byl také jedním z aktivistů, kteří narušili průběh finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě, byl v minulosti manželem Naděždy Tolokonnikovové, též členky Pussy Riot. Ta byla v roce 2012 odsouzena na dva roky do vězení za divoký punkový koncert v moskevské katedrále Krista Spasitele.