Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud zamítl odvolání členů skupiny Pussy Riot kvůli protestu při fotbalu

Pussy Riot
Pussy Riot
Foto: YouTube

Moskva - Čtyři členové protestní skupiny Pussy Riot neuspěli se svým odvoláním kvůli narušení průběhu finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě. Moskevská soud jejich stížnost zamítl.

Tři ženy a jednoho muže před týdnem soud poslal na 15 dní do vězení za výtržnictví. Provinili se tím, že vtrhli 15. července na hřiště v moskevských Lužnikách ve druhé polovině utkání mezi Francií a Chorvatskem.

Z míst kolem francouzské branky běželi asi 50 metrů každý jiným směrem, než se je pořadatelům podařilo dopadnout; čtvrtý člověk byl zadržen hned v úvodu celé akce. Hra musela být kvůli jejich výstupu na krátkou chvíli přerušena. 

Podle webu skupiny Pussy Riot akce nazvaná "Policista vstupuje do hry" byla věnována 11. výročí smrti básníka, malíře a sochaře Dmitrije Prigova (1940-2007), který patřil v sovětské éře k vůdčím postavám ruského undergroundu. Akcí chtěli její účastníci také upozornit na problém politických vězňů v Rusku a porušování svobody slova a shromažďování.

Obhájci u soudu argumentovali právem odsouzených na svobodu projevu, ale soudce jejich námitky odmítl. Čtveřice ještě dostala pokutu za neoprávněné nošení policejních uniforem, v nichž na hrací plochu vběhla.

Témata:  skupina Pussy Riot Pussy Riot Rusko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy