Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza úniků ze spisů se přesunula pod protidrogovou centrálu

Lenka Bradáčová, vrchni státní zástupkyně
Lenka Bradáčová, vrchni státní zástupkyně
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Kauzu policistů, kteří údajně vynášeli informace z trestních spisů, bude řešit tým, který ho měl na starosti v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

 Jeho lidé budou proto od 1. srpna prozatím spadat pod Národní protidrogovou centrálu. O přesunutí případu rozhodla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dozoruje. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil ředitel nově vznikající Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek.

"Je to výjimečný případ. Tým, který to vyšetřoval, byl od 1. srpna vyčleněn na nezbytně nutnou dobu na Národní protidrogovou centrálu. Tak dosáhneme toho, že nebudeme vyšetřovat sami sebe," řekl serveru Mazánek.

Ve spisu nazvaném Beretta jde o vynášení informací z trestního spisu za úplatu. Týkalo se to vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku. Mezi obviněnými figuruje důstojník dnes už zaniklé protikorupční policie Radek Holub, bývalý příslušník celní správy Pavel Šíma a bývalý policista Igor Gáborík. Holub se Šímou čelí obvinění z neoprávněného předávání informací z trestních řízení a z uzavřených systémů bezpečnostních složek bývalému policistovi Gáboríkovi. Gáborík údajně informace poskytoval dál.

Bradáčová chce přesunem případu zajistit, že se kauza podaří vyšetřit. Podle serveru je ale problémem to, že na ní bude pracovat méně detektivů, než tomu bylo na ÚOOZ. Z protimafiánského útvaru, který v pondělí zanikne, přejde pouze část detektivů. Kdyby přešli všichni, musel by se v nově vzniklé Národní centrále pro vyšetřování zrušit celý odbor, který se na vyšetřování podílel.

Témata:  ÚOOZ Lenka Bradáčová

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy