Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech se chtěl přidat k Islámskému státu, tvrdí policie. Zadrželi ho v Turecku

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Podle informací týdeníku Respekt protiextremistické oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřuje případ prvního Čecha, který se údajně chtěl přidat k teroristům z Islámského státu.

Muž je ve vazbě, hrozí mu trest vězení od tří do 12 let. Zadržen byl letos v lednu v Turecku na jednom z tamních mezinárodních letišť. Podle dostupných informací nebyl muž součástí větší skupiny dalších lidí.

Policie muže zpočátku vyšetřovala na svobodě. "O vazbě bylo rozhodnuto nedávno, důvodem byla obava z pokračování trestné činnosti a možnost útěku," řekla týdeníku místopředsedkyně Okresního soudu Plzeň-jih Simona Kuboušková.

Při zadržení v Turecku měl muž podle informací Respektu u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecké policii muž údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítaná občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou Islámského státu. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a zároveň informovali své české kolegy.

Ve výpovědích muž sdělil, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k Islámskému státu. Důvod jeho plánů není jasný. Týdeník identitu muže zná, kvůli rané fázi vyšetřování a jeho rodině se redakce rozhodla ji nezveřejnit. Stejným uživatelským jménem, které muž používá na twitteru, byla jako oblíbené položky v minulosti označena videa propagující džihádisty, uvedl Respekt.

Témata:  Islámský stát Češi

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy