reklama

"Nemůžeme si dovolit, aby se kamionová doprava rozptýlila po Středočeském kraji, to vidíme jako velký problém," uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

O dopadech zákazu vjezdu kamionů do pražských ulic uvnitř silničního okruhu mají zástupci hejtmanství jednat s Prahou na podzim a kraj na to chce být dobře připraven. "Ten problém je opravdu velmi vážný a Středočeský kraj je tím hodně poznamenaný," uvedl hejtman.

Vjezd kamionů delších než 12 metrů chce pražský magistrát zakázat kvůli vyřazení dostavby Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA, tedy posouzení vlivu staveb na životní prostředí. S vyřazením okruhu ze seznamu nesouhlasí ani Středočeský kraj, podle nějž jde o prioritní stavbu.

Dolínek už dříve řekl, že cílem opatření, k nimž hodlá přistoupit Praha, není vytlačit kamionovou dopravu do obydlených částí středních Čech. Zákaz vjezdu pro kamiony by proto podle dřívějšího vyjádření náměstka mohl platit i v Říčanech a dalších městech.