Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vyzval občany ke zbrojení, odborníkům se jeho názor nezamlouvá

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru z Lán pro Blesk.cz vyzval Čechy, aby se vyzbrojili a aby mohli v nutné situaci zbraň použít. Prezident v minulosti proti rozšiřování počtu zbraní vystupoval, před časem ale řekl, že svůj názor kvůli hrozbě terorismu změnil. Podle většiny expertů to ale není příliš dobrý nápad.

Většině bezpečnostních expertů se Zemanova výzva k většímu ozbrojování společnosti kvůli nebezpečí terorismu nezamlouvá. Podle některých z nich neznamená vyšší počet zbraní ve společnosti automaticky vyšší ochranu před terorismem, další varuje, že podobná výzva může snížit důvěru v bezpečnostní složky státu. Experti se však shodují, že by se lidé měli na krizové situace lépe připravovat.

Ondřej Ditrych z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se domnívá, že v Česku je velmi liberální zbrojní legislativa, mimo jiné stran skrytého nošení zbraně. „Druhá věc je ta aktuální výzva. Pokud přichází od prezidenta, hlavy státu, může mít z mého pohledu dost negativní společenský efekt v tom, že eroduje důvěru v bezpečnostní složky, schopnost státních institucí ubránit bezpečnost obyvatel," myslí si Ditrych.

Neví prý o prokázané souvislosti, že by více střelných zbraní mezi lidmi přispělo k zabránění teroristickým útokům. Poukázal i na společensky štěpivý efekt umělé hranice mezi 'námi', kteří se mají vyzbrojovat a bránit, a těmi nějakými nebezpečnými 'druhými'.

František Šulc, bezpečnostní expert, upozornil, že větší ozbrojení lidí by nezatracoval, nevidí v něm ale „samospásné řešení". Nejde prý o to mít u sebe pistoli, ale umět ji skutečně adekvátně použít. Jinak mohou lidé způsobit více škody, než užitku. Primárně se musí na obranu před terorismem zaměřit bezpečnostní složky, myslí si.

Takový názor zastává i Otakar Foltýn, spoluautor knihy Povaha změny, ve které se věnuje bezpečnostním otázkám. Stát by měl podle něj do budoucna zefektivnit své ozbrojené složky, zásadně posílit jejich zálohy a také více podporovat branné sporty nebo připravenost lidí na krizové situace. Ozbrojování obyvatelstva jsou podle něj nejkrajnějším opatřením v situaci extrémního ohrožení.

Připomněl, že k podpoře ozbrojování civilního obyvatelstva proti islamistům například v historicky nedávné době několikrát sáhla alžírská vláda, poté co během islamistického povstání zahynulo přes 100.000 lidí. A v této situaci podle něj ČR naštěstí skutečně není.

Naopak s vyšším vyzbrojením souhlasí Josef Kraus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. „Je třeba si uvědomit, že nějakého záporňáka se zbraní v ruce zastaví jenom slušný člověk, který má zbraň," poznamenal. Na policii nebo zásahové jednotky se podle něj nelze vždy spolehnout, protože jim vždy bude trvat několik minut až desítek minut se dostat na místo. A mezitím může pachatele zastavit někdo jiný, kdo u sebe zbraň mít bude.

Jako příklad uvedl Izrael, kde je mnoho z civilistů ozbrojeno a mají také kurzy, jak správně ve vyhrocených situacích vystupovat. Varuje však, že nejde jen o vlastnictví zbraně, ale i o psychiku konkrétního jedince.

Témata:  Miloš Zeman zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy